Aktualności

Spotkanie integracyjne promujące kulturę tradycyjną województwa lubelskiego wśród Ukraińców 6 stycznia 2023 r. w Niedrzwicy Dużej odbędzie się polsko-ukraińskie spotkania integracyjne z okazji świąt Bożego Narodzenia.

Wydarzenie ma na celu integrację osób z Ukrainy przebywających w Polsce w związku z wojną w Ukrainie z Polakami mieszkającymi na terenie Powiatu Lubelskiego. To także pokazanie polskiej kultury i tradycji bożonarodzeniowych oraz kultury i tradycji ukraińskich, wskazanie ich elementów wspólnych i powiązań.

Spotkanie organizowane jest przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Społecznych w Niedrzwicy Dużej, we współpracy z Gminą Niedrzwica Duża, Gminnym Ośrodkiem Kultury, Sportu i Rekreacji w Niedrzwicy Dużej w ramach promocji województwa lubelskiego „Lubelskie. Smakuj życie!”.

Spotkanie ma na celu promocję województwa lubelskiego jako miejsca, które wspiera integrację osób uciekających z Ukrainy przed wojną z mieszkańcami województwa lubelskiego. Promocja ta realizowane jest poprzez pokazywanie mieszkańcom województwa lubelskiego oraz osobom z Ukrainy wspólnych korzeni kulturowych i powiązania tradycji obydwu państw – Polski i Ukrainy.